deSpotlijster van januari 2013/v


In Spotlijster selecteert de Recensent de beste tracks van deze maand. Nieuwe tracks van actuele cd’s, of soms een ouwetje als daar aanleiding voor is. Zoals deze maand het overlijden van Patti Page en de late ontdekking van de folkgroep The Head and the Heart. In vogelvlucht beschrijft Ricco van Nierop de dertig tracks, terwijl je tegelijkertijd via spotify naar de songs luistert. Als vervolg op de Chicksinger-reeks beginnen we met een zangeressen-lijst. Volgende week volgen de zangers.

I.M. Patti Page
Op de eerste dag van het jaar overleed Patti Page (1), Tennessee Waltz uit 1950 is haar grootste hit, alhoewel velen ook How much is that doggie in the window zullen kennen. Een van de eerste platen die ik kocht, toen mijn zakgeld het toeliet was niet de nieuwste Doe Maar, Duran Duran of iets anders dat in ’83 hoog in de hitparades stond maar een verzamelbox met jaren ’50 hits. Ik was uit op een rock ‘n’roll-plaat want ik was door retro-artiesten als The Stray Cats en Shakin’ Stevens (ja, echt) in de ban van Elvis, Gene Vincent, Chuck Berry, Buddy Holly en Fats Domino geraakt. De verzamelbox was echter netjes chronologisch ingedeeld, dus de vroege, nog rock ‘n’roll-loze, jaren ’50 kwamen ook aan bod. Waaronder veel softe rhythm & blues en dus ook dit mooi-treurige walsje uit Tennessee.

Rustige folk, sing-song
Over naar de orde van vandaag: nieuwe platen. Vooral uit Nederland komen enkele mooie nieuwe cd’s. De Utrechtse folkgroep Mister and Mississippi (2) vernoemde zich naar en liedje van … Patti Page. Hun debuutcd komt eind januari uit. Ook net uit: Janne Schra (3). Ze doet op haar gelijknamige plaat een duet met M. Ward. Is ze daarmee de nieuwe She van Him of laat quircky girl Zooey Deschanel zich niet zo snel opzij zetten? Eyes on the prize is in elk geval erg fijn, wat ook geldt voor de laatste single van Marike Jager (4). Het folkbandje Oh Brave Wide Eyes (5) kreeg ik vorige zomer in de gaten, toen Mevr. Tamara aan de tv-show van Giel Beelen over singer-songwriters meedeed. Ze zit ook in deze band, maar de leadzang is hier van Annelotte de Graaff. Van Rachael Yamagata (6) (altijd hoog scorend in Chicksinger-jaaroverzichten) geen gedreven, opzwepende popsong, maar een ingehouden ballad van haar jongste EP Heavyweight. Behoorlijk in het verlengde van Yamagata, klinkt deze song van de Eddi Front (7) uit Las Vegas – die qua sound ook wel iets wegheeft van Lana del Rey. The Head and the Heart (8) uit Seattle zijn al wat langer bezig, het prachtige Winter song komt van hun debuut uit 2011. Naast zangers Josiah en Jonathan hoor je de stem van violiste Charity Rose Thielen. Nog meer folk van het duo Birds of Chicago (9) waarin JT Nero samen speelt met Allison Russell. ‘Before she goes’ is een lief liedje met een krokant korstje. Dankzij hun kerstsingletjes leerde ik Alexander McKenzie (10) (Canadees, maar in Nederland wonend) en Tessa Rose Jackson (11) (half Britse Amsterdamse) kennen en dat smaakte naar meer. Het album van de Canadese Al Spx en haar band Cold Specks (12) zag ik vorig jaar over het hoofd, haar ‘Holland’ is een mooi spannend liedje waarin Rotterdam en Den Haag voorkomen.

Old time indie
Het is lang geleden dat ik een slecht album van Bettie Serveert (13) hoorde, als ze die ooit gemaakt hebben. Want hun nieuwe Oh Mayhem is weinig verrassend, weer gewoon goed. Ook de jonge Britse zangeres Roxanne Clifford maakt ouderwetse indie met haar medebandleden van Veronica Falls (14). Teenage klinkt alsof Kirstie MacColl nog leeft en het midden jaren ’80 is. Het plezierige, softe rockbandje Die Heiterkeit (15) uit Hamburg lijkt ook uit diezelfde tijd weggelopen. Kitten (16) komt uit LA en bracht vorig jaar de EP Cut it out uit, al klinkt ook deze track niet bijster vernieuwend, maar wel lekker. Ook uit LA, Julia Holter (17), muzikaal echter veel zweveriger dan de anderen in dit old time indie-hoekje. Denk aan Julianne Barwick (of voor de ouwelui: Mazzy Star, Cocteau Twins).

Nu-soul
Van de sferische klanken van Holter kabbel je zo door naar Laura Mvula (18). Deze soulzangeres komt in maart met haar debuutcd. She is een relaxt klinkend voorproefje. Hoe groot ze ook al vanaf het begin is, als Alicia Keys (19) een nieuwe plaat heeft, luister ik ‘m van voor tot achter. Haar eerste albums zijn klassiekers, maar haar vorige album en jammer genoeg ook dit album vallen tegen. De prachtige songs als deze ‘Tears always win’ verliezen het in aantal van de overgeproduceerde tracks. Dan maar wat klassieke soul, van nieuwkomer Ruby Velle (20) met haar soulrevue-band The Soulphonics en de echte oldtimer Mittie Collier (21), die ik pas dit jaar ontdekte, terwijl ze al 40 jaar terug stopte met zingen. Deze song stamt uit 1967.

Dance?
Bollywood en Björk (22): voor veel mensen een dubbele irritatiefactor, maar ik vind de remix die Omar Souleyman maakte van een Björk-song wel een erg aanstekelijke India-IJsland mashup. Maya’s Moving Castle (23) pikte ik op StuBru op, zangeres Ann-Sophie Claes komt ook uit België. Hun nieuwste singele, War, vind ik minder dan deze oudere track Next Life. AlunaGeorge (24) is een Brits duo dat een mix van r&b, pop, garage, dance maakt. Vooral het refrein van deze track zorgt voor een hypnotiserende sfeer. LCMDF (25)’s I want to believe is een Robyn-achtig dancepop-deuntje, een niemendalletje uit Finland.

Covers
Tijdens het scannen van al die nieuwe albums en singles kwam ik een paar leuke covers tegen. Stumbleine (26) doet Mazzy Star’s cultklassieker Fade into you. Blackie & The Oohoos (27) doen een song van Nico, geschreven door haar Velvet Underground-collega’s Lou Reed en Sterling Morrison en handelend over Nico’s ervaringen tijdens de opnames van de Andy Warhol film Chelsea Girls. Uit de dramatische Vlaamse film Broken Circle Breakdown (28) komt deze Bluegrass Band met zang van actrice Veerle Beatens en acteur Johan Heldenbergh – elke reden om een Townes van Zandt-classic te draaien is legitiem. Vlak voor het einde van deze Spotlijster mag Janne Schra (29) nog even terugkomen met een echte Mega Top 50-cover, zij het met violen en wat langzamer dan het origineel van Asaf Avidan. Missy Higgins (30) doet ‘Stuff and Nonsense’ van Tim Finn uit zijn Split Enz-tijd, dat ik zelf beter ken van het solo-debuut van Belinda Carlisle, met die roze lp-hoes die boven mijn bed hing, maar dat was toen en daar, nu is het allemaal stof en onzin.

Ricco van Nierop

deSpotlijster m/v?
Per maand presenteert de Recensent twee Spotlijsters. De ene playlist focust zich op zangeressen/bands en de andere op zangers/bands. Dit onderscheid is een regelrecht gevolg van tien jaar Chicksinger-recensies schrijven, dat ooit begon omdat in de serieuze muziekmedia de mannelijke muzikanten overheersen, waardoor er minder aandacht is voor die enorme hoeveelheid aan goede zangeressen (wat nog steeds zo is).

deSelectie
de Spotlijsters bevatten meestal geen bekende hits. Niet vanwege de kwaliteit – ook goede songs bereiken een groot publiek – maar deze songs krijgen al genoeg aandacht. Niet elke artiest is (al) op spotify te vinden is. In dat geval zal de Spotlijster dan ook verder kijken, d.m.v. youtube of soundcloud.
De belangrijkste bronnen voor deze speellijsten zijn: radio 6 (soul & jazz – maar ook de americana van Dolf Janssens programma), pinguin-radio (online opvolger van Kink FM), Studio Brussel, diverse websites (bv Largeheartedboy, krentenuitdepop, NPR-first listen), 3voor12 (spotify-playlist van Atze de Vries, Luisterpaal), kxradio (zeker the return of Gonzo, Jan Donkers) en ook gewoon ouderwetse media zoals OOR.

deVolgorde
Songs die gevoelsmatig bij elkaar horen, plaats ik achter elkaar. Meestal op basis van genre, maar ook als er een andere link is. Zo ontstaan er groepjes met rustige singer-songwriter-liedjes, overgaand in folk-songs van bandjes, overgaand in wat stevigere songs van indie-artiesten overgaand in meer pop-achtige songs, overgaand in soul/funk/hiphop-tracks. Niet per se in deze volgorde. Het handige van spotify-playlisten is dat je er in een handomdraai je eigen ding van maakt – dus abonneer je op de lijst en klik door naar hele albums van interessante acts en sla mindere acts over.

Niet op de kaart, wel 't luisteren waard
Niet op spotify (altans niet haar nieuwste cd): Erin McKeown - Proof - een rustige song van haar verder best wel vrolijke album, Manifestra, waarop ze in de goede Ani DiFranco-traditie persoonlijke en politieke songs afwisseld.

Check ook deze oudere playlists:
Chicksinger 2012 Jaaroverzicht + tekst
Xmas card - kerstsongs 2012
Spotlijster nov 12/v
Spotlijster nov 12/m
Spotlijster okt 12/v
Spotlijster okt 12/m