• Evenement: Crossing Border
  • Editie: 19e
  • Data: 16-20/11/2011
  • Lokatie: Den Haag, Antwerpen
  • Datum bespreking: 18 november 2011

Een stemmige winteravond met Smith & Burrows


Een van de middelen tegen de daling van cd-verkoop is best een aangename: de laatste jaren zie je dat muzikanten naast hun reguliere bandwerk in allerlei projecten met collega’s stappen. Natuurlijk doen ze dat voor hun lol, maar fans van de vaste bands van deze muzikanten zullen geneigd zijn ook het schijfje van dit bijzondere samenwerkingsverband in huis te willen halen. Smith & Burrows is zo’n bijzonder project, maar of het de verkoop goed zal doen is nog maar de vraag. Tijdens de live- première van hun kerstcd, op de openingsavond van Crossing Border, was enkel nog maar het hoesje van de cd te koop. Wel kon je een, met Smith&Burrows bedrukte, kerstmok en t-shirt krijgen. Overigens waren de mok en het shirt ook leeg, maar daar hoor je niemand over. Het is misschien op 17 november gewoon nog wat vroeg voor kerst.

Smith and Burrows

Dat moeten de heren Andy Burrows (voormalig Razorlight, nu I Am Arrows) en Tom Smith (Editors) ook gedacht hebben. Daarom hangen er wel twee sterren en staat er een klein kerstboompje op het podium, maar blijft het daarbij en beginnen ze de show zonder toeters of kerstbellen met een stemmige cover van Black (‘Wonderful life’). En de woorden ‘cover’ en ‘stemmig’ slaan direct op het grootste deel van de avond, meer nog dan ‘kerst’ of ‘belletjes’.

Smith & Burrows hebben een keyboardspeler meegenomen (Tim Baxter, ook de producer van de cd), een celliste (ook zang) en een drummer die geregeld zijn trommels inruilt voor mandoline en diverse blaasinstrumenten. De opzet is semi-akoestisch, Smith en Burrows wisselen elkaar af op piano en op zang en zingen met elkaar mee. Burrows mag twee liedjes van zijn oude band (waar hij drummer was) doen die hij mede-geschreven heeft, ‘America’ en ‘Before I Fall to Pieces’. Smith doet met deze formatie zeer aangename warmbloedige uitvoeringen van vier Editors-songs (zie de setlist hiernaast). Ze doen samen een opvallende cover van ‘Only You’(van Yazoo, maar bekender van Flying Pickets), een uitvoering die halverwege stilgezet wordt, omdat Smith verdrinkt in een valse piano. Althans hij verwijt de piano vals te zijn, maar bij de tweede poging blijkt de piano compleet nuchter. De op de piano en keyboard gehangen sterren zijn inmiddels naar beneden gekomen. Geen kerst te bekennen, maar wat een stemmig winters concert met de prachtstem van Smith en prima vocalen van de anderen. Na een mooie ode van REM (‘at the end of the year you think about the shit-things that happened, like REM who broke up,’aldus Smith die met zijn band meermaals het voorprogramma deed van hun Amerikaanse voorbeeld). Dankzij de mandoline en de semi-akoestische aanpak is de REM van 20 jaar terug sowieso niet ver weg deze avond.

Smith and Burrows

Als Smith het licht ontsteekt van een bord, door z’n pa gefabriceerd, waarop gloeilampen de initialen van de band weergeven, is de knop om en wordt het kerstmis in november. Na één klassieke kerstcover (‘In the Bleak Midwinter’), spelen ze achter elkaar de nieuwe kerstsongs die Smith & Burrows samen schreven. Vier stuks, waarbij vooral ‘This ain’t New Jersey’ en ‘When the Thames Froze’ boven de rest uitsteken. De cello krijgt iets meer ruimte, de trompet schalt over de bevroren Thames uit en buiten daalt de temperatuur tien graden terwijl binnen je lief op je wacht. Je hebt een lange reis gemaakt, snerpende wind op de fiets, met dikke sokken over je handen tegen de kou en dacht nog eens terug aan het voorbijgaande jaar, aan de verloren dagen en gewonnen momenten … en Tom Smith zingt met zijn donkere stem ‘When I dream tonight, I dream of you, when the Thames froze. So tell everyone that there’s hope in your heart, or it’ll tear you apart, at the end of Christmas day, when there’s nothing left to say, the years go by so fast, let hope the next beats the last.’

Ricco van Nierop

Hier vind je alle Crossing Border 2011 verslagen.

Setlist

In vet de tracks die ook de cd zullen verschijnen. Tussen haakjes de makers van de originals. De enige niet gespeelde song van het album is het duet met Agnes Obel, ‘The Christmas Song’ (Mel Torme, bekend van Nat King Cole oa.).

Wonderful Life (Black)

Funny Looking Angels (James Roberts & Delta)

Papillon (Editors)

The Weight of the World (Editors)

If I had a heart (Andy Burrows alias I Am Arrows)

Only You (Vince Clarke, Yazoo)

America (Burrows, Razorlight)

No Sound but the Wind (Editors)

Walk the Fleet Road (Editors)

Half a World Away (REM)

On and On (Longpigs)

Before I fall to Pieces (Razorlight)

In the Bleak Midwinter (Holst& Rosetti)

Rosslyn (S&B)

This ain’t New Jersey (S&B)

As the Snowflakes Fall (S&B)

When the Thames Froze (S&B)