de Recensent

16-12-'01


'Donker Verlangen':
Sex zonder ontbijt


Henk Burger

Darkrooms. Vrijwel iedereen zal er een mening over hebben of er op z'n minst een beeld van kunnen vormen. Aangezien de meesten er nooit geweest zullen zijn, berusten die beelden en meningen op archetypen zoals die bestaan over de homosexuele scene. Darkrooms zijn er voor homo's en dan ook nog uitsluitend voor mannelijke homo's. In veel gevallen mogen vrouwen uit angst voor aanranding of verkrachting niet eens naar binnen. Maar buiten dat, zouden vrouwen het überhaupt wíllen?

"...ook al zou er een verlangen zijn naar een darkroom voor vrouwen, ik vraag me af of dat ooit zover komt. Ik denk echt dat dat gewoon gezellig keuvelen wordt over wat er dan in de Libelle staat die week, of in de Viva..."

Denise is voor het eerst in een darkroom, de grootste van Europa, gelegen in de buurt van de Nieuwendijk in Amsterdam. Samen met radiomaker Henk Burger loopt ze door de wereld der verborgen promiscuïteit met zijn anonieme sex, masturbatie, golden showers, SM, voyeurisme en exhibitionisme; een wereld 'bezwangerd van schimmelig zweet, ranzig en viriel en getruffeerd en klierig en troebel en meurend van uitwasemingen van vergane kaas en rottende eieren'(uit: 'Een afgrijselijke daad' van Paul Golding).
Denise vertegenwoordigt de onwetende luisteraar (niet alleen de vrouwelijke) in dit volgens het persbericht 'radiofonisch lusthof-avontuur' dat op 1e kerstdag door de Humanistische Omroep zal worden uitgezonden op 747AM. Ze is nerveus ('ik vind het wel een beetje engig') maar tegelijk gefascineerd. Walging en begrip, nieuwsgierigheid en angst wisselen elkaar af. Burger, een ervaren darkroom-bezoeker, houdt haar hand vast, legt uit en giechelt met haar mee. Opmerkelijk is zijn nuchterheid alswel die van de andere geïnterviewden: 'Soms koop je een brood, soms een frikandel.' Sex = sex, klaarkomen en wegwezen, is het credo. Neuken zonder eerst een standaardgesprek met iemand te hoeven hebben en 'je hoeft geen ontbijtje te maken'; deze eerlijkheid kan Denise waarderen maar toch blijft haar aversie tegen dit soort 'sex zonder inhoud' bestaan.

Een Afgrijselijke Daad

'Donker Verlangen', dat volgens het persbericht het beste 'in volstrekte duisternis' beluisterd kan worden, wisselt de interviews af met citaten uit de roman 'Een afgrijselijke daad' van Paul Golding - een waardevolle, literaire aanvulling. De werkelijke kracht van 'Donker Verlangen' is echter de verschillen tussen Denise enerzijds en darkroombezoekers, waaronder ook een enkele vrouw, anderzijds. Denise stelt vragen zonder daar een veroordeling in te leggen. Ze krijgt antwoorden met begrip voor haar onbegrip c.q. onwetendheid. Het levert eerlijke radio op. Openhartig maar soms, inherent aan de darkroom-contacten, (te) oppervlakkig. Het programma lijkt dan ook niet bedoeld om een defintief beeld te vestigen van het verschijnsel darkroom maar als een voorzichtige verkenning van dit 'verboden' lustparadijs waarop nog steeds, óók bij een groot aantal frequente bezoekers zelf, een taboe rust.

'Donker Verlangen' wordt op 25 december om 16.00 uur uitgezonden bij de Humanistische Omroep op 747AM. 's Avonds is er om middernacht een herhaling te beluisteren op Radio 1.


Olaf Risee


>>
klik hier om terug te keren naar de hoofdpagina
<<